maandag 30 mei 2011

Dromen: Communiceren vanuit je onderbewuste

Dromen
Iedereen droomt vijf tot tien keer per nacht. Soms herinner je je droom, soms niet. Er zijn technieken om je dromen te kunnen herinneren.

Communiceren vanuit je onderbewuste


Dromen kunnen emotioneel, fysiek of spiritueel zijn - de oplossing voor een probleem waar je al een tijd mee worstelt, of een waarschuwing.

Dromen zijn weliswaar geen echte ervaringen maar zijn daarom niet minder belangrijk. Het is in feite een manier van communiceren vanuit je onderbewuste.

Uitleg van dromen

Dromen neem je niet letterlijk maar de symbolen die in de droom voorkomen hebben hun betekenis. Deze symbolen zijn universeel en hebben vaak hun oorsprong in de oertijd.

Het uitleggen van dromen is niet altijd makkelijk. Je moet voor de uitleg dieper gaan dan de voor de hand liggende uitleg en zoeken naar de achterliggende betekenis.

Elke ruimte betekent iets

De ruimte waar de droom zicht afspeelt, een bepaalde plaats of kamer van een huis is van belang.

Zo vertegenwoordigt een kelder bijvoorbeeld je onderbewuste en intuïtie. Is de kelder schoon en netjes? Dan ben je gelukkig en op orde. De slaapkamer staat voor een aspect van jezelf dat je voor jezelf houd. Het staat ook voor gevoel en gedrag m.b.t. je intieme relaties.

Dromen dat je valt

Dromen dat je valt gebeurt vaak vlak voor je in slaap "valt". Ze kunnen een lichamelijke oorzaak hebben, een bloeddruk-verlaging, of een beweging van de vloeistof in het middenoor.

Droom je dat je valt, dan staat dit voor iets nieuws waaraan je begonnen bent, zoals een nieuw schooljaar of een nieuwe baan. Val je van hoog en land je veilig op de grond, vertrouw dan op je intuïtie.


Achtervolgd worden


Word je in je droom achtervolgd, dan probeer je in je echte leven een bedreigende situatie te vermijden. Schuldgevoelens kunnen hierbij ook een rol spelen.

De persoon of onderwerp dat je achtervolgt in je droom vertelt iets over waar of voor wie je wegloopt. Het vertegenwoordigt vaak een onopgelost aspect van iemands omstandigheden of persoonlijkheid.

Dromen over een klaslokaal

Droom je dat je in een klaslokaal bent, dan ben je op het moment een belangrijke les aan het leren. Ben je een leerling, dan kan deze droom ook je gevoelens of angsten weergeven over je vakken in het echte leven.

Ook benieuwd wat de betekenis van jou droom kan zijn? Kijk eens op http://www.grotebeer.net. Er is een forum waar je vragen kunt stellen en een droom symbolen bibliotheek!

Betekenis droom: Gekleurde hokjes

Via het forum op grotebeer.net kregen we de volgende beschrijving binnen:

"Ik sta in een hokje,ongeveer 1 meter in het rond.De 4 muurtjes hebben allemaal een andere kleur. Ook de vloer heeft een andere kleur. Het zijn heldere kleuren, vrolijke kleuren. De kleur wit is aanwezig en er is ook veel licht.

In het hokje sta ik met mijn armen wijd van hoek naar hoek. Ik zie dat er een man aanwezig is ,hij heeft een hoed op en een lange regenjas aan. Ik kan zijn gezicht niet zien. Hij staat met zijn hoofd naar beneden.

De man staat ongeveer 3 meter achter mij aan de rechterkant. Ook merk ik dat er meerdere hokjes om mij heen zijn. Ik had geen schoeisel aan. De vloer voelde goed aan. De man stond buiten de hokjes. Buiten de hokjes was het donker."


De betekenis van de droom:

Het hokje waarin je staat betekent dat je jezelf beperkt. Je mag jezelf meer ruimte geven. De kleuren staan voor de verschillende facetten die je hebt, het wit staat voor het spirituele. De andere hokjes staan volgens mij voor alle andere dingen die je nog wilt proberen en doen. Je hebt veel meer mogelijkheden dan je zelf in de gaten hebt.

De man buiten het hokje staat denk ik voor je mannelijke energie (o.a. assertieve, rationele, agressieve en concurrerende energie). Die mag je meer in jezelf integreren, daar mag je meer mee doen.

Ook benieuwd wat de betekenis van jou droom kan zijn? Kijk eens op http://www.grotebeer.net. Er is een forum waar je vragen kunt stellen en een droom symbolen bibliotheek!

zaterdag 28 mei 2011

Droom betekenis: Schemerige ruimte met chinezen

Op het forum van grotebeer.net werd het volgende verslag geplaatst:

Ik was in een schemerige ruimte en er waren allemaal chinezen in die ruimte. Ik was de enige die dat niet was. Er was ook een filmcamera waarachter ik stond te filmen. Ik hoorde een kreet en ik draaide de camera opzij en keek naar die man die de kreet gaf. Ik zag via de camera zijn gezicht en hij keek heel verschikt.

De dromer bevindt zich momenteel in het leven op onbekend terrein. Hij heeft een negatieve kijk op hetgeen hij nu onderneemt. Het iets te maken met delen van je persoonlijkheid/karakter. Er zijn aspecten waar hij in deze nieuwe situatie een beetje bang voor is/zorgen over maakt. Hij maakt zich zorgen of hij zijn nieuwe doel wel kunt bereiken. De dromer heeft moeite om initiatief te nemen en te handelen naar zijn gevoelens.

Ook benieuwd wat de betekenis van jou droom kan zijn? Kijk eens op http://www.grotebeer.net. Er is een forum waar je vragen kunt stellen en een droom symbolen bibliotheek!

Betekenis van een droom: Terugkerende dromen

Via het forum van grotebeer.net kregen wij een vraag over een tweetal dromen die terug bleven komen. Wat is hier de betekenis van?


Bij een zit ik in een bus en die krijgt een ongeluk, waardoor ie een aantal keren omrolt en we komen altijd ondersteboven te liggen en ik probeer in paniek eruit te komen. Vaak wordt ik al krassend met mijn vingers over de muur of deur wakker.

Bij een andere droom vallen mijn tanden uit, dat schijnt een vrij vaak voorkomende droom te zijn vooral bij vrouwen.


Die bus die een ongeluk krijgt, staat voor het niet onder controle hebben van je leven. Het wil niet zo zeggen dat dat echt zo is, maar het is wel wat je voelt. Een situatie ontspoort en jij kunt er niet uitkomen, je zit gevangen.

Het verliezen van je tanden daar ook voor. Als je droomt dat je je tanden verliest, dan staat dit voor je gevoel dat je machteloos bent in een situatie in het echte leven.

Ook benieuwd wat de betekenis van jou droom kan zijn? Kijk eens op http://www.grotebeer.net. Er is een forum waar je vragen kunt stellen en een droom symbolen bibliotheek!

Droomuitleg: Droom over tanden

Een droom die veel mensen hebben is een droom over los-zittende tanden. In de droom merk je dat er 1 of meerdere tanden los zitten of je zelfs tanden verliest. Wat kan dit betekenen? Een droom over tanden kan verschillende boodschappen hebben.

Als je droomt dat je je tanden verliest, dan staat dit voor je gevoel dat je machteloos bent in een situatie in je echte leven. Een droom over een losse tand staat voor je gevoel dat je een vriend niet volledig kunt vertrouwen. Spuug je je tanden uit? Dan maak je je zorgen over geld. Poets je je tanden, dan staat dit voor het opruimen van obstakels die je in de weg stonden.

Ook benieuwd wat de betekenis van jou droom kan zijn? Kijk eens op http://www.grotebeer.net. Er is een forum waar je vragen kunt stellen en een droom symbolen bibliotheek!

woensdag 25 mei 2011

Droomuitleg: Bij de tandarts

Op het forum van grotebeer.net werd het volgende verslag geplaatst:

Ik zou met iemand meegaan naar de tandarts, we hadden daar afgesproken. Terwijl ik in de wachtkamer zat, bleek dat diegene niet kwam opdagen. Ik vroeg of ik de afspraak dan kon doen, omdat ik over 3 dagen zelf een afspraak had. Dat was goed, maar ik moest eerst mijn tanden poetsen. Dit ging bijzonder traag voor mijn gevoel en de tandarts was intussen ook wat anders gaan doen. Uiteindelijk lag ik dan in de stoel en kwam de tandarts erbij. Maar hij zei: er is iets mis met je benen, je aderen zijn zwak, ik kan je zo niet helpen. je moet eerst 2 weken in steunkousen, daarna mag je terug komen. Hij regelde 2 verpleegsters voor me, die kwamen en trokken allebei 1 panty/steunkous achtig iets aan, tot aan mijn lies. Ik zei: is dit nou echt nodig? Ja, zeiden ze, anders krijg je hetzelfde probleem als je moeder (spataderen). Ik baalde van het uitstel, dat ik niet geholpen kon worden door de tandarts, maar er zat niets anders op.

Wat kan deze droom betekenen? Lees verder voor de droomuitleg!

Er is iets waar je tegenop ziet, maar je hebt besloten het toch te gaan doen. Je bent bezig obstakels op te ruimen, alleen dat schiet voor je gevoel niet echt op.

Je benen staan in je droom voor hoe goed je vooruit komt in het leven. Anderen vinden dat je daar hulp (steun) bij nodig hebt, (omdat je anders hetzelfde probleem krijgt als je moeder?), maar dat vind je zelf onzin.

Ook benieuwd wat de betekenis van jou droom kan zijn? Kijk eens op http://www.grotebeer.net. Er is een forum waar je vragen kunt stellen en een droom symbolen bibliotheek!

Ideeën over dromen

“Als ik de hemel niet kan bewegen, zal ik de hel doen schudden” heeft Freud ooit gezegd. Hij bedoelde hiermee dat als hij niet goedschiks volgens de voorgebakken lijnen kon doorbreken in de wetenschap hij dit wel kwaadschiks zou bereiken. Dit lukte Freud uiteindelijk met de publicatie van zijn wereldberoemde boek ‘The Interpretation of Dreams (1900)’. Hij schrijft hierin, op een voor die dagen revolutionaire wijze, over dromen. Het onbewuste deel van de geest (welke Freud het ID noemde) heeft een verlangen -> Dit creëert een droombeeld -> Dit droombeeld roept angst op -> De dromer kan wakker schrikken -> Droom wordt gecensureerd -> Droombeeld is neutraal, de dromer kan verder slapen.

Om deze reden was Freud van mening dat alles in een droom verband hield met seks of agressie (volgens Freud de twee grootste verlangens van het ID). Jullie kunnen allemaal wel verzinnen wat Freud dacht van dromen over een trein die een tunnel inreed, of een man die zijn hand in de jaszak van een vrouw steekt. Freud stelde het zelfs zo extreem dat alles wat in een droom samen werd gedaan symbool stond voor het hebben van seks. Het grote idee was nu om het doel achter de dromen te vinden. Het zou immers wel eens zo kunnen zijn dat de wens achter de gedroomde droom de problemen bij de patiënt veroorzaakt.

Carl Gustav Jung


Ook Carl Jung legde veel nadruk op het onderbewuste van de mens. Het deel van de geest waarover we geen bewuste controle kunnen uitoefenen. In tegenstelling tot Freud had hij echter bedacht dat er naast een individueel onderbewuste ook sprake was van een collectief onderbewuste. Dit is een deel van de geest waarmee we geboren worden, een erfenis van alle vroegere generaties. Jung benoemde de inhoud van het collectief onderbewuste archetypen. Kort voor het einde van zijn leven voegde Jung nog toe aan zijn theorie dat archetypen buiten het bereik van tijd en ruimte functioneren, en dat ze daarom zulke mystieke krachten hebben.

Balans en bewustwording

Naast zijn theorieën over archetypen heeft Jung ook nagedacht over andere zaken. Zo was hij van mening dat mensen zichzelf in balans moeten zien te houden. Dit is waar de dromen een rol beginnen te spelen in Jungs theorie. Wanneer een persoon overdag een uitgesproken denker is, dus veel bezig is met lezen of wetenschap, zal hij ’s nachts hoogstwaarschijnlijk gaan dromen over gevoelszaken als liefde of vriendschap. Dit om zijn persoonlijkheid in evenwicht te houden. Jung ging uit van twee verschillende extreme tegenstellingen die in evenwicht gehouden moesten worden, namelijk Denken – voelen en Ratio – intuïtie. Dromen over lezen van een boek zou Jung dus verklaren als een te sterke neiging van emoties in het wakkere leven. De droomuitleg van Jung moet dus anders gezien worden als die van Freud.